هدگیر ارتودنسی چیست و چه زمانی به آن نیاز دارید

هدگیر ارتودنسی چیست

وقتی به کلمه‌ی «هدگیِر» (headgear) فکر می‌کنید، ممکن است کلاه‌های ایمنی ضخیمی را تصور کنید که بازیکنان فوتبال آمریکایی برای محافظت از سر خود در طول بازی می‌پوشند.

اما آیا می‌دانستید که در ارتودنسی هم نوعی هدگیر وجود دارد که می‌تواند به تکمیل لبخند فرزند شما کمک کند؟

این هدگیرها یک راه‌حلی عالی برای اصلاح شلوغی و هم‌راستا شدن دندان‌ها هستند. هم‌چنین یک روش مؤثر نیز برای درمان مشکلات تراز شدن فک، مانند آندربایت یا اووِربایت هستند.

بنابراین، اگر کنجکاو هستید که چگونه این وسایل می‌توانند به نظم دندان‌های فرزند شما کمک کنند، ادامه‌ی این مطلب از مجله‌ی سلامت دکتر مهتاب را بخوانید تا در مورد هدگیرهای ارتودنسی مطالب بیش‌تری بدانید.

هدگیر ارتودنسی چیست؟

یک هدگیر ارتودنسی، همان‌طور که از نامش پیداست، وسیله‌ای است که می‌توانید آن را روی سر خود بگذارید تا به رفع مشکلات دندان یا فک خود کمک کنید. کودکان از سن 9 سالگی به بعد، بزرگ‌ترین کاربران هدگیرهای ارتودنسی هستند، زیرا این سنی است که فک و استخوان‌های کودک در حال رشد است. بنابراین، اگر کودکی فک نامرتب یا مشکلات دندانی داشته باشد، پوشیدن هدگیر در این مدت می‌تواند به تراز شدن مجدد فک و دندان‌ها کمک کند. این کار مشکلات دهان و دندان را در سنین بالاتر کاهش می‌دهد.

اما در برخی موارد ممکن است بزرگسالان نیز به هدگیر ارتودنسی نیاز داشته باشند تا مشکل بایت خود را برطرف کرده یا دندان‌های خود را صاف کنند، مثلاً اگر بعد از یک تصادف فک آن‌ها ناتراز شده باشد. بزرگسالان ممکن است در صورت از دست دادن دندان به هر دلیلی نیز از هدگیر استفاده کنند، زیرا هدگیر می‌تواند به ثابت نگه داشتن دندان‌های آن‌ها در دوران آماده‌سازی برای نصب دندان مصنوعی یا سایر ایمپلنت‌های دندانی کمک کند.

هدگیر ارتودنسی در خارج از دهان پوشیده شده و روی سر مستقر می‌شود. هدگیر دارای قسمت‌های مختلفی است که یک متخصص ارتودنسی بسته به این‌که کودک (یا بزرگسال) در وهله‌ی اول چرا به هدگیر نیاز پیدا کرده است، آن‌ها را تغییر می‌دهد.

هدگیر برای چه چیزی استفاده می‌شود؟

یک متخصص ارتودنسی ممکن است هدگیر را برای اصلاح ناهماهنگی و شلوغی دندان‌ها و هم‌چنین ناهماهنگی فک توصیه کند. این توصیه به این دلیل است که کودک هنوز در مرحله‌ی رشد است و هدگیر می‌تواند در طول زمان فشار و نیرو وارد کند تا مشکل برطرف شود. هم‌چنین، اگر فرزند شما دندان‌های شلوغ یا هم‌پوشانی داشته باشد هدگیر می‌تواند به ایجاد فضای بین دندان‌های او شما کمک کند.

استفاده از هدگیر ارتودنسی در اوایل زندگی می‌تواند به بهبود ظاهر کلی و لبخند فرزند شما کمک کند، در حالی که او را از جراحی فک در مراحل بعدی زندگی نیز بی‌نیاز می‌نماید.

برای اطمینان از این‌که شما و فرزندتان نتایج مؤثری را مشاهده و تجربه کنید، بسیار مهم است که به فرزندتان برای درست قرار دادن درست هدگیر خود کمک کنید. این کار هم شامل یادگیری نحوه‌ی صحیحِ گذاشتن و هم برداشتن هدگیر است، زیرا برداشتن نادرست آن می‌تواند باعث شکستن بندها یا حتی آسیب به دهان فرزندتان شود.

اگرچه پوشیدن هدگیر ممکن است در طول چند روز اول یا بعد از تنظیم دستگاه توسط متخصص ارتودنسی ناراحت‌کننده و حتی دردناک باشد، مهم است که فرزندتان حتماً هدگیر را در مدت زمانی که توسط متخصص ارتودنسی مشخص شده بپوشد. برای کاهش درد و راحت‌تر کردن استفاده از هدگیر، معمولاً استفاده از مسکن‌های بدون نسخه کافی است.

انواع مختلف هدگیر کدامند؟

انواع مختلفی از هدگیرهای ارتودنسی وجود دارد که فرزند شما می‌تواند از آن‌ها استفاده کند، اما همه‌ی این‌ها به مشکلات فک و دندان او بستگی دارد. برخی از انواع هدگیر را می‌توان هم‌زمان با براکت (در ادامه بیش‌تر توضیح خواهیم داد) پوشید، اما اگر فقط به دنبال رفع مشکلات فک خود هستید، یک هدگیر ارتودنسی کافی است.

  1. هدگیر دارای کش گردن برای اصلاح اوورجت – که اصطلاح ارتودنسی برای دندان‌های جلو است – طراحی شده است. کش گردن را هم‌چنین می‌توان برای اصلاح اووربایت استفاده کرد. این نوع هدگیر دارای یک سیم U شکل است که به بندهای براکت‌های فرزند شما متصل می‌شود و یک بند دارد که پشت گردن فرزند شما قرار می‌گیرد. این نوع هدگیر می‌تواند به عقب بردن دندان‌های جلویی و فک فرزند شما کمک کند تا به دندان‌های پایین نزدیک‌تر شود.
  2. هدگیر دارای کش معکوس اغلب برای اصلاح آندربایت و کراس‌بایت استفاده می‌شود. این نوع هدگیر دارای یک سیم است که به براکت‌های کودک متصل شده، و یک بند نیز روی پیشانی و چانه‌ی او قرار می‌گیرد – و این دو توسط یک قاب فلزی به هم متصل می‌شوند. هدگیر دارای کش معکوس فک و دندان‌های بالا را به سمت جلو می‌کشد تا دندان‌های بالا به درستی تراز شوند.
  3. هدگیر دارای کش بالا برای درمان اوورجت یا اووربایت شدید استفاده می‌شود. چیزی که این دستگاه را با هدگیر دارای کش گردن متفاوت می‌کند این است که هدگیر دارای کش بالا یک سیم متصل به دندان‌ها و یک بند دارد که از پشت و بالای سر می‌گذرد، نه از پشت گردن. قرار گرفتن این بند، به عقب نگه داشتن رشد فک بالا در کودک کمک می‌کند و به فک و دندان‌ها اجازه می‌دهد تا دوباره تراز شوند. هدگیر دارای کش بالا هم‌چنین برای اصلاح بایت‌های باز استفاده می‌شود، جایی که هنگام بسته شدن دهان، فاصله‌ای بین ردیف‌های پایین و بالای دندان وجود دارد.

هدگیر چه کاری برای براکت انجام می دهد؟

اگر دندان‌های فرزند شما نیاز به اصلاح همراه با تراز کردن فک آن‌ها دارد، متخصص ارتودنسی ممکن است توصیه کند که او از براکت به همراه هدگیر استفاده کند. متخصص ارتودنسی هدگیر را به عنوان بخشی از مرحله‌ی فعال فرآیند استفاده از براکت، به براکت‌ها متصل می‌کند.

هنگامی که این دو درمان ارتودنسی با هم کار می‌کنند، هدگیر به نقطه‌ی لنگر برای براکت‌ها تبدیل می‌شود و تراز مجدد مناسب فک و دندان‌های کودک را ارتقاء می‌دهد، در حالی که براکت‌ها هم به صاف کردن دندان‌ها کمک می‌کنند.

آیا متخصصان ارتودنسی هنوز از هدگیر استفاده می‌کنند؟

متخصصان ارتودنسی برای رفع موارد شدید ناهماهنگی فک و دندان در کودکان، هم‌چنان به تجویز هدگیر ادامه می دهند. در حالی که برخی از افراد ممکن است فکر کنند که این امر برای فرزندشان ضروری نیست، اما صبر کردن تا زمانی که کودک بزرگ‌تر شود می‌تواند باعث مشکلات بیش‌تری برای فک و دندان‌های او در آینده شود. رفع مشکلات دندانی فرزندتان در حالی که هنوز جوان‌تر است به دستگاه‌ها اجازه می‌دهد تا با فک و استخوان‌های در حال رشد آنها کار کنند، نه این‌که علیه آن باشند. این کار واقعاً می‌تواند بهترین شانس ممکن را برای یک لبخند کامل به آنها بدهد.

به فرزندتان کمک کنید تا لبخند کامل خود را بدست آورد

هدگیر ارتودنسی می‌تواند در حالی که فرزند شما هنوز در حال رشد است به تکمیل بایت و تراز فک او کمک کند تا بعداً در بزرگسالی مجبور به جراحی اصلاح فک نشوند. به این دلیل که نیازهای دندان و فک هر فردی متفاوت است، یک متخصص ارتودنسی نیازهای فرزند شما را بررسی کرده و یک برنامه‌ریزی می‌کند تا اطمینان حاصل کند که او بهترین درمان ممکن را دریافت می‌کند.

اگر فکر می‌کنید فرزندتان برای کمک به تراز فک یا دندان‌هایش به هدگیر نیاز دارد، از مشاوره‌ی آنلاین متخصص ارتودنسی مرکز ارتودنسی کاشان [لینک] استفاده کنید تا یک متخصص ارتودنسی نزدیک خود را پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *