آیا می‌دانستید که وضعیت قرارگیری دندان‌‌های کودک شما برای داشتن لبخندی کامل و سالم مهم است؟ وقتی کودک شما برای روز عکاسی مدرسه غذای خود را نمی‌جود یا لبخند نمی‌زند، نحوه قرارگیری دندان‌‌هایش در زمان استفاده نکردن ممکن است چیزی نباشد که اغلب (البته نه همیشه) به آن فکر می‌کند. اما مشکلات متعددی وجود دارد …

دکتر مهتاب ابراهیمی‌نژاد
دکتر مهتاب ابراهیمی‌نژاد

ما می دانیم که سلامت دهان چقدر با سلامت کلی شما ارتباط نزدیکی دارد.

اشتراک :

آیا می‌دانستید که وضعیت قرارگیری دندان‌‌های کودک شما برای داشتن لبخندی کامل و سالم مهم است؟ وقتی کودک شما برای روز عکاسی مدرسه غذای خود را نمی‌جود یا لبخند نمی‌زند، نحوه قرارگیری دندان‌‌هایش در زمان استفاده نکردن ممکن است چیزی نباشد که اغلب (البته نه همیشه) به آن فکر می‌کند.

اما مشکلات متعددی وجود دارد که می‌تواند از دندان‌‌هایی که به درستی قرارگیری نمی‌کنند ناشی شود، مانند بیماری لثه یا سایش بیش از حد دندان‌. مهم است که به کودک خود (و خودتان) یاد دهید که چگونه در صورت عدم استفاده از دندان‌‌هایش به طور طبیعی قرارگیری کند، بنابراین می‌دانید چه زمانی باید کودک خود را نزد متخصص ارتودنسی ببرید.

وضعیت قرارگیری طبیعی دندان‌ چیست؟

به عبارت ساده، زمانی که از دهان شما استفاده نمی‌شود (مثل جویدن)، دندان‌‌های شما باید در حال قرارگیری باشند و با سایر قسمت‌های دهان شما تعامل نداشته باشند.

چهار نکته اصلی وجود دارد که شما و فرزندتان هنگام ارزیابی وضعیت قرارگیری دندان‌‌هایش باید از آن‌ها آگاه باشید:

  • زبان کودک شما باید سقف دهان او را لمس کند و پشت دندان‌‌های جلویی او بنشیند.
  • لب‌های کودک شما باید آرام و لمس‌کننده باشد، نه اینکه به شدت بسته شود. مجبور به بستن لب ها به طور بالقوه نشانه ای از ناهماهنگی است.
  • دندان‌‌های کودک شما به هم نزدیک نشده یا به هم فشار نمی‌آورند نشان می‌دهد که فک او شل شده است.
  • کودک شما هیچ گونه ناراحتی مانند زور زدن یا فشردن را تجربه نمی‌کند.

داشتن یک وضعیت قرارگیری طبیعی صحیح برای سلامت دهان و دندان‌ کودک شما مهم است. قرارگیری نامناسب دندان‌‌ها نشانه ای از ناهماهنگی است، مشکلی که به مرور زمان بدتر می‌شود و احتمالاً از ناراحتی خفیف به درد تبدیل می‌شود. این مشکل همچنین می‌تواند خطر ساییدگی بیشتری ایجاد کند – هم برای دندان‌‌ها و هم برای ماهیچه‌های فک، که در صورت عدم درمان می‌تواند به یک بیماری جدی‌تر فک تبدیل شود. و اگر کودک شما نمی تواند دهان خود را به درستی ببندد، در این صورت در خطر ابتلا به بیماری لثه قرار دارد.

بایت کامل چیست؟

شما ممکن است در مورد لبخند کامل شنیده باشید – اما آیا در مورد بایت کامل چیزی شنیده اید؟ داشتن لقمه کامل برای سلامت دهان و دندان‌ کودک شما به اندازه لبخند او مهم است. بایت بد یا “مال اکلوژن” بسیار شایع است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به سایش بیش از حد و ناهموار دندان‌، مشکل در غذا خوردن و عدم تعادل مفاصل و عضلات شود. بایت کامل شامل سه ناحیه کلیدی گزش می‌شود – جلو، پهلو و قوس.

جلو: از جلو به نظر می رسد، انگار در آینه است. هنگامی که کودک شما دندان‌‌های خود را به هم فشار می دهد، دندان‌‌های جلویی بالا و پایین باید کمی روی هم قرار گیرند.

طرف: در سمت کودک، دندان‌‌های او باید به راحتی قفل شوند، مانند چرخ دنده. دندان‌‌های بالایی باید دقیقاً در قسمت بیرونی دندان‌‌های پایینی قرار گیرند، به طوری که به خوبی روی هم قرار گیرند.

قوس: قوس چیزی است که وقتی کودک دهانش را خوب و وسیع باز می‌کند و به بالای دندان‌‌های پایین یا پایین دندان‌‌های بالایی فرزندتان نگاه می‌کنید، می‌بینید. از این زاویه، هر دندان‌ باید صاف و با دندان‌ کناری خود تماس داشته باشد، بدون اینکه فاصله بین آن‌ها وجود داشته باشد.

آیا دندان‌‌های بالایی باید روی دندان‌‌های پایینی همپوشانی داشته باشند؟

باید ۴ میلی متر همپوشانی دندان‌‌های بالا و پایین در جلوی بایت کودک شما وجود داشته باشد. وقتی کودک شما لبخند می زند، شما باید بتوانید بیشتر دندان‌‌های پایینی او را ببینید (حدود ۹۰ درصد). اما اگر مقدار کمتری را مشاهده کردید، ممکن است فرزندتان «بایت عمیق» داشته باشد.

دندان‌‌های بالایی کودک شما نیز باید کمی جلوتر از دندان‌‌های پایینی قرار بگیرند. اگر چه اگر دندان‌‌های جلویی او پشت دندان‌‌های پایینی باشد، ممکن است کودک شما دچار «آندربایت» شود. و اگر دندان‌‌های جلویی کودک شما خیلی جلوتر باشد، به آن “اورجت” می گویند.

در صورت عدم درمان، این مشکلات می توانند به دندان‌‌ها و سلامت کلی دهان کودک شما آسیب برسانند. خوشبختانه همه این مسائل با درمان ارتودنسی مناسب قابل درمان است.

آیا هنگام خواب باید دندان‌‌های شما با هم تماس داشته باشند؟

حتی هنگام خواب هم نباید دلیلی برای تماس دندان‌‌های بالا و پایین وجود داشته باشد. همانطور که در بالا ذکر شد، وضعیت قرارگیری ایده آل برای دندان‌‌ها کاملا غیر تعاملی است. فشردن یا ساییدن دندان‌‌ها در شب (همچنین به عنوان دندان‌ قروچه در خواب شناخته می‌شود) روش نسبتاً رایجی است که دندان‌‌ها در هنگام خواب برخی افراد با هم ارتباط برقرار می‌کنند و بسته به علت و شدت بیماری، درمان ها می تواند شامل ماساژ، تسکین استرس، محافظ دهان و دارو باشد.

دندان‌‌های آسیاب و عقل چطور؟

از آنجایی که فک بالا کمی جلوتر از فک پایین قرار می گیرد، دندان‌‌های آسیاب کودک شما (در حالت ایده آل) باید مانند یک قطعه کامل پازل در جای خود قفل شوند. اگر موقعیت فک بالا و پایین کودک شما درست است، دندان‌‌های آسیاب به جای اینکه روی هم قرار گیرند باید به راحتی کنار هم قرار گیرند. ناحیه ای که باید لمس کنند، ناحیه صاف دندان‌ است، نه روی نوک یا شیب. تراز نادرست دندان‌‌ها می تواند باعث شود کودک شما سردرد، درد موضعی و حرکت یا سایش بیش از حد دندان‌‌ها را تجربه کند.

اگر فرزند شما در اواخر نوجوانی خود است، این احتمال وجود دارد که دندان‌ عقل او ظاهر شود. با این شانس که دندان‌ عقل کودک شما بیرون بیاید، فضای زیادی برای دندان‌ عقل وجود ندارد تا به درستی در بیاید. این بدان معنی است که دندان‌ عقل کودک شما می تواند بر روی دندان‌‌های دیگر او تأثیر منفی بگذارد (و گاز بگیرد). متخصص ارتودنسی به شما توصیه می‌کند که آیا دندان‌ عقل فرزندتان در حال بیرون آمدن است و آیا نیاز به کشیدن دارد.

زبان به طور طبیعی در کجا قرارگیری می‌کند؟

وقتی به وضعیت بدن فکر می‌کنیم، احتمالاً زبان اولین چیزی نیست که به ذهن می رسد. اما وضعیت زبان برای اطمینان از سالم ماندن دهان کودک بسیار مهم است. وقتی زبان کودک شما پشت دندان‌‌هایش قرار دارد و روی سقف دهانش قرار می‌گیرد، می‌تواند به سالم نگه داشتن بایت و دهان او کمک کند – ناگفته نماند که خطر گاز گرفتن تصادفی آن را کاهش می‌دهد!

آیا نگران وضعیت قرارگیری دندان‌‌های کودکتان هستید؟

برخی از مشکلات قرارگیری می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات بزرگ‌تر باشد – یا ممکن است به نیازهای درمانی پیچیده‌تر اشاره کند. مشاوره با یک متخصص ارتودنسی می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که آیا مشکل بزرگتری در بازی در مورد بایت کودک شما وجود دارد یا خیر و بهترین راه برای محافظت از لبخند او چیست.

رزرو وقت مشاوره

آسان و سریع

نوبت مشاوره

امیر رئیس‌زاده

امیر رئیس‌زاده